torsdag 1 september 2011

Canadian Maple Leafs


Kanadas officiella investeringsmynt heter Maple Leaf, men kallas även Canadian Maple Leaf, eller Silver Maple Leaf. Ett blankt och fint mynt med en hög halt av finsilver.
Silver Maple Leaf 2010

Silver Maple Leaf (1998-)


Myntet har getts ut av den kanadensiska regeringen sedan 1988, och tillverkas av Royal Canadian Mint. Det nominella värdet på myntet är 5 CAD (Kanadensiska Dollar), vilket är högst bland investeringsmynten. Silvervärdet är dock, som alltid, högre än det nominella.

Utseende

Lönnlövet på myntet är mycket detaljerat och vackert avbildat med fin glans, medan bakgrunden är något matt och inte helt spegelblank. Diametern är något mindre än Silver Eagle (38 mm) och bredden något större (2,87 mm).
Designen har i stort sett varit densamma sedan 1988, med några variationer. Avbildningen av Drottning Elizabeth II finns i tre olika versioner, där hon antingen är ung, medelålders eller gammal. Myntet finns även utgivet i olika samlarutgåvor med färgtryck, hologram, olympiskt motiv, jubiléumsutgåvor och specialutgåvor med stämpel från tillverkaren.
Silverhalten är även den högst bland alla officiella silvermynt, hela 99,99% jämfört med 99,9% bland övriga mynt. Skillnaden kan ses som mycket liten, men är ett bevis för skickligheten inom silverframställning hos Royal Canadian Mint.

Andra utgåvor av Canadian Maple Leaf

Förutom i silver så ges mynten även ut i guld och platina. Precis som i Silver Maple Leaf så är guldhalten mycket hög jämför med liknande mynt – .9999 och t om .99999 rent guld. Detta innebär i stort sett inga andra metaller överhuvudtaget, och så nära 24 karat man kan komma i dagsläget.

Silver Maple Leaf som investeringsobjekt

Mynten ges ut i betydligt mindre utgåvor än exempelvis den amerikanska Silver Eagle, vilket gör att premien är högre, dock inte bland de dyraste mynten. I tider då efterfrågan är stor ökar dock premien.
Silver Maple Leaf ges som standard ut i 1 oz (31,1 gram) vikt, men finns även i små utgåvor i andra storlekar. Dessa mynt tillhör samlarserier som endast getts ut år 2003-2005. Även en enstaka utgåva på 10 oz från 1998 finns, för att fira myntets tionde år.

Inga kommentarer: