torsdag 1 september 2011

Silver Britannia


Silver Britannia 2010Silver Britannia (1997-)


Det brittiska bullionmyntet Britannia har funnits sedan 1987 i guld och sedan 1997 i silver. Mynten innehåller 1 troy oz silver och har ett nominellt värde av 2 GBP. De finns även i 1/2, 1/4 och 1/10 Oz, något som är relativt ovanligt bland silvermynt för investerande. Mynten har ett silverinnehåll på .958, vilket är vad som kallas ”Britanniasilver”. Detta har förekommit sedan 1697 och skulle ersättaSterlingsilver som standard, vilket innehåller .925 rent silver. Standardmyntet på 1 Oz har en diameter på 40 mm.

Utseende

Adversen (framsidan) visar en avbildning av Drottning Elizabeth i profil, och på de tidigare utgåvorna syns en stående avbildning av Britannia på reversen. Denna figur är en personifiering av det brittiska riket, likt Moder Svea är för Sverige.
Motivet har varierat under åren, och har på senare tid ersatts av en mer porträttlik avbildning, se bilden ovan.

Silver Britannia som investering

Antalet årligt präglade mynt är endast 100 000 st för bullion och 2500 st för proof, vilket gör dem eftertraktade bland samlare. Premien är således ganska hög jämfört med ”större” investeringsmynt, och kostar därför över 100 kr mer än för exempelvis Silver Eagle. Silver Britannia är därför mer lämpligt för samlare än för dem som enbart vill investera i själva metallen. Dock kan premien öka över tid pga de låga präglingstalen och bli eftertraktade samlarobjekt som stiger mer i värde än själva silverpriset.
Myntet är stort, blankt och vackert vilket gör att enstaka exemplar passar i vilken myntsamling som helst, även för dem som inte är inbitna myntsamlare. Silver Britannia brukar finnas i lager hos Liberty Silver.

Inga kommentarer: